Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Στη δημοσιοτητα φωτογραφιες μιας «χαμενης φυλης» του Αμαζονιου

Ρίο ντε Ζανέιρο: Σπάνιες φωτογραφίες, που δείχνουν μέλη μιας φυλής με ελάχιστες έως καθόλου επαφές με τον έξω κόσμο, δόθηκαν στη δημοσιότητα ως μέσο πίεσης κατά της παράνομης υλοτομίας, της κυριότερης απειλής για τους απομονωμένους πολιτισμούς του Αμαζονίου.
Ενήλικες και παιδιά με τα πρόσωπα βαμμένα κόκκινα κοιτούν έκπληκτοι το ελικόπτερο που τους φωτογραφίζει σε μια τοποθεσία της ζούγκλας που κρατείται μυστική για την προστασία της «χαμένης φυλής». Στα χέρια τους κρατούν τόξα και λόγχες, ενώ δίπλα στα πόδια τους διακρίνονται καλάθια γεμάτα φρούτα παπάγιας και μανιόκας.
Όπως αναφέρει το AFP, οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων (Funai) της Βραζιλίας, έναν κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των αυτοχθόνων.
«Οι παράνομοι υλοτόμοι θα καταστρέψουν αυτόν τον αυτόχθονα λαό. Είναι απολύτως απαραίτητο να τους σταματήσει η κυβέρνηση του Περού πριν είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Στίβεν Κόρεϊ, διευθυντής της οργάνωσης Survival International, η οποία συνόδευσε μέλη της Funai στη συγκεκριμένη πτήση.
Η Funai είχε δημοσιοποιήσει ανάλογες φωτογραφίες και στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι οι Περουβιανοί υλοτόμοι αναγκάζουν τους ιθαγενείς να τραπούν σε φυγή και να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές της γειτονικής Βραζιλίας.
Τη γνησιότητα των φωτογραφιών φαίνεται να επιβεβαιώνει η Coiab, μια οργάνωση των Ινδιάνων του Αμαζονίου: «Είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη αυτών των λαών, γι΄αυτό και υποστηρίζουμε τη χρήση αυτών των εικόνων που το αποδεικνύουν» δήλωσε ο συντονιστής της οργάνωσης Μάρκος Απουρίνα.
Σύμφωνα με τη Funai, στην περιοχή της Βραζιλίας επιζούν 67 φυλές που δεν διατηρούν επαφές με τον έξω κόσμο, αν και γνωρίζουν την ύπαρξή του.
Στην τελευταία απογραφή της χώρας καταγράφηκαν 500.000 αυτόχθονες, που ζουν μεταξύ των 190 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων.
Οι πρόγονοί τους σχεδόν εξολοθρεύθηκαν από τους Ευρωπαίους κατακτητές και τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους.
Οι περισσότεροι αυτόχθονες της Αμερικής είναι απόγονοι Ασιατών που έφτασαν στην Αμερική πριν από 13 με 17 χιλιάδες χρόνια, διασχίζοντας μια γέφυρα ξηράς που συνέδεε τότε τη Σιβηρία με την Αλάσκα.
Εξαίρεση αποτελούν οι Ράπα Νούι, ιθαγενείς που ζούσαν στο Νησί του Πάσχα Έξω από τη Χιλή, οι οποίοι είναι απόγονοι ναυτικών από την Πολυνησία.

πηγη:  philenews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More