Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στο... τιμονι κοιμουνται απο την κουραση οι Νορβηγοι πιλοτοι

Όσλο: Οι μισοί Νορβηγοί πιλότοι παραδέχθηκαν σε έρευνα που διενήργησε τηλεοπτικό δίκτυο ότι έχουν κοιμηθεί στο τιμόνι του αεροσκάφους που κυβερνούσαν, γεγονός που αποδίδουν στους εξουθενωτικούς ρυθμούς εργασίας.
Από τους 389 πιλότους που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, την οποία διενήργησε το τηλεοπτικό κανάλι NRK, το 2% δήλωσε ότι κοιμάται «συχνά» στο κόκπιτ, χωρίς καν να προειδοποιήσει προηγουμένως το συγκυβερνήτη.
Άλλο ένα 48% είπε ότι αυτό συνέβη «μια-δυο φορές» ή «σπάνια».
«Φοβόμαστε ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι πιλότοι εξουθενώνονται στη δουλειά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νορβηγικής Ένωσης Πιλότων (NF), Αλεξάντερ Βάσλαντ.
«Έχουμε σημάνει το συναγερμό εδώ και πολύ καιρό: για να γίνουμε αποδοτικότεροι απελευθερώσαμε τους κανόνες αυξάνοντας τις ώρες εργασίας και μειώνοντας το χρόνο ανάπαυσης» προσέθεσε.
Ο Βάσλαντ είπε ότι δεν είναι σπάνιο ένας πιλότος να εργάζεται 60 ώρες εβδομαδιαίως και πολλές φορές να δουλεύει σε καθημερινή βάση για 13 ή και 15 ώρες.
«Το αεροπλάνο παραμένει ασφαλές μέσο μεταφοράς όμως αναμφίβολα αυτοί οι ρυθμοί αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Θα χρειαστεί άραγε κάποιο σοβαρό δυστύχημα για να ξυπνήσουμε;» υπογράμμισε.
Ένας πιλότος μάλιστα παραδέχτηκε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο συγκυβερνήτης, κοιμήθηκαν μέσα στο κόκπιτ, ενώ ένας άλλος είπε ότι δούλευε σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα.
«Η κόρη μου έκλαψε από χαρά όταν κατάφερα να την παρακολουθήσω σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα τον Ιούνιο» είπε.

Πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More