Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ενας ιδιαιτερος αεροδιαδρομος!





Ο παλιός διάδρομος του αεροδρομίου στην πόλη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, με μήκος λίγο μεγαλύτερο από 1500 μέτρα, ήταν από τους πιο επικίνδυνους διαδρόμους στον κόσμο. Ακόμα και οι πιο έμπειροι πιλότοι είχαν δυσκολία στην προσγείωση και απογείωση, ειδικά των μεγάλων επιβατικών αεροπλάνων, αφού στη μία πλευρά υπάρχουν βουνά και στην άλλη ο ωκεανός.

Ο διάδρομος αυτός σήμερα, έχει επεκταθεί κατά περίπου χίλια μέτρα μέσα στον ωκεανό, φτάνοντας συνολικά τα 2700. Το επιπλέον μέρος του διαδρόμου βρίσκεται πάνω σε 180 κολώνες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντί για χώμα ώστε να δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για το αεροδρόμιο. Οι κολώνες αυτές έχουν ύψος από 50 εώς 70 μέτρα και το συνολικό έργο στοίχισε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πλέον, εκτός του ότι ακόμα και τα πιο μεγάλα αεροπλάνα μπορούν να προσγειωθούν στην πόλη χωρίς κανένα κίνδυνο, ο αεροδιάδρομος αποτελεί από μόνος του σημαντικό αξιοθέατο για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.
Επιπλέον, έχει κερδίσει βραβείο σαν «εξέχουσα κατασκευή», το πιο σημαντικό βραβείο που αποδίδεται από το «διεθνή οργανισμό γεφυρών και κατασκευών».
















perierga.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More