Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τα 11 ανεπισημα θαυματα του Κοσμου!

stonehedge

Κι ενώ όλος ο κόσμος τρελαίνεται για τα επίσημα Επτά Θαύματα του Κόσμου, εμείς στο Υπουργείο σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τα ανεπίσημα (που όμως δεν υστερούν καθόλου σε… μεγαλοπρέπεια) Θαύματα του Κόσμου, που δεν είναι  Επτά, αλλά… έντεκα!
Αν λοιπόν με τα Επτά Θαύματα του Κόσμου νομίζετε ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο να δείτε, σας προτείνουμε να το ξανασκεφτείτε…!
1.Ο Κόσμος… Στα Πόδια Σας…!
Παγκόσμιοι Νήσοι, Ντουμπάι.
the-world-islands-dubai
Φανταστείτε ένα μέρος όπου π.χ. τα νησιά μας… πωλούνται έναντι εκατομμυρίων  και μόλις κλειστούν οι διάφορες συμφωνίες, οι πλειοδότες να συνεχίζουν τις αγορές τους με αμείωτο ενδιαφέρον για… άλλες ηπείρους! Ευτυχώς όμως ο κόσμος δεν πωλείται, πωλούνται όμως οι Παγκόσμιοι Νήσοι στο Ντουμπάι. Πάνω λοιπόν που νομίζαμε ότι ο Όμιλος Nakheel είχε ξεπεράσει τις δυνάμεις του με τις Νήσους Παλμ, έβγαλε κι άλλο λαγό από το καπέλο του με τη μορφή των Παγκόσμιων Νήσων οι οποίες μοιάζουν με όλες τις ηπείρους πάνω σε μία κλίμακα σε σμίκρυνση…!
Κάτι πιο… special? Το συγκεκριμένο project αποτελείται από 300 νησιά, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί ειδικά για τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου…! Μερικά από αυτά θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν σαν πολυτελή θέρετρα, που η πρόσβαση τους θα γίνεται μέσω θαλάσσιων οδών, δίνοντας έτσι ένα μεγάλο βαθμό ιδιωτικότητας, κάτι το οποίο μετράει πάρα πολύ για την πώλησή τους…!
2. Το… «Αιώνιο Μυστήριο»…!
Stonehedge, Αγγλία.
stonehedge
Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και πουθενά ένα τόσο πολυθρύλητο μνημείο, που όμως ξέρουμε τόσο πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτό…! Ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά σύμβολα της Αγγλίας, το Stonehedge, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νότια του Salisbury. Μερικοί λένε ότι το Stonehedge χτίστηκε σα ναός λατρείας αρχαίων θεοτήτων, ενώ άλλοι εικάζουν ότι χτίστηκε σαν αστρονομικό παρατηρητήριο. Υπάρχουν όμως και μερικοί που ισχυρίζονται ότι το Stonehedge ήταν κοιμητήριο για υψηλόβαθμους πολίτες.
Κάτι πιο… special? Όποιος κι αν υπήρξε ο λόγος για την κατασκευή του, είχε σίγουρα μεγάλη σημασία, γιατί το Stonehedge αποτελεί (και αυτό) ένα μεγάλο κατόρθωμα στον τομέα της μηχανικής. Οι πέτρες που σχηματίζουν τον εξωτερικό του κύκλο ζυγίζουν τουλάχιστον 50 τόννους η κάθε μία, και αφού είχαν βρεθεί αρκετά χιλιόμετρα μακρυά από την τοποθεσία του μνημείου, η μεταφορά τους και το στήσιμό τους με τη βοήθεια τόσο πρωτόγονων εργαλείων  θα πρέπει να ήταν… Ηράκλειος άθλος!
3. «Ο Κίονας του Ηρακλή».
Βράχος του Γιβραλτάρ, Γιβραλτάρ.
gibralter
Καθώς το πλοίο διασχίζει τη Μεσόγειο και πλησιάζει την Ιβηρική Χερσόνησο, σας… «χαιρετά» ένα επιβλητικό οικοδόμημα το οποίο θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σας…! Ο πιο διάσημος βράχος του κόσμου. Ο Βράχος του Γιβραλτάρ…! Σχηματίστηκε την Ιουρασική Εποχή, ως αποτέλεσμα μιας βίαιης σύγκρουσης μεταξύ της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής πλάκας. Από τότε, έχει υπάρξει σύμβολο της ευρωστίας και του αήττητου.
Κάτι πιο… special? Με το πέρασμα των χρόνων, αυτός ο βράχος χρησιμοποιήθηκε για να τονώσει τις γύρω περιοχές , και ως μια τοποθεσία στρατηγικής σημασίας για τον πλήρη έλεγχο της Μεσογείου με διαφορετικές δυνάμεις. Κάτι που ενδυνάμωσε το ρητό «Ανθεκτικός σαν το Βράχο του Γιβραλτάρ». Επίσης, ως αποτέλεσμα της χρήσης του βράχου από αρκετές στρατιωτικές μονάδες, υπάρχει ένα πολύ εξελιγμένο και πολύπλοκο σύστημα υπόγειων τούνελ και περασμάτων.
4. Η Γιγάντια Σκάλα.
Ορυζώνες Banaue, Φιλιππίνες.
banaue_rice_terraces450
Υπάρχουν εκατοντάδες ορυζώνες στον κόσμο, αλλά αυτό που κάνει τους ορυζώνες Banaue ξεχωριστούς είναι η κλίμακα πάνω στην οποία έχουν χτιστεί. Η κάθετη απόσταση ανάμεσα στις κάτω και στις πάνω πλατφόρμες ξεπερνά κατά πολύ το ύψος των ψηλότερων κτηρίων του κόσμου, κι αν βρίσκονταν πλάι – πλάι, θα έπιαναν σ’ έκταση τη μισή Γη…! Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ορυζώνες αυτοί είναι χάρμα οφθαλμών…!
Κάτι πιο… special? Οι ορυζώνες Banaue χτίστηκαν και συντηρήθηκαν για 2000 χρόνια από τους άντρες της φυλής Ifugao,  χρησιμοποιώντας πρωτόγονα εργαλεία. Έχουμε μπροστά μας λοιπόν τον μεγαλύτερο μηχανικό άθλο παγκοσμίως. Γι’ αυτό και τώρα συντηρούνται ως πολιτισμική κληρονομιά, και μερικές φορές αποκαλούνται «το όγδοο θαύμα του Κόσμου».
5. Σμιλεμένο από το Θεό…!
Πετρόδασος, Κουν – Μινγκ, Κίνα.
KunmingStoneForest
Όπως λέει και το όνομά του, το Πετρόδασος είναι μία έκταση 96.000 στρεμμάτων που μέσα της βρίσκονται πέτρες διασκορπισμένες, σμιλεμένες εδώ και εκατομμύρια χρόνια από τους καλύτερους και μεγαλύτερους γλύπτες όλων, τα στοιχεία της Φύσης. Οι ασβεστόλιθοι είναι σμιλεμένοι σε διάφορα σχήματα και με τόση μαεστρία, που μας φαίνεται ότι θα ζωντανέψουν ανά πάσα στιγμή. Μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Ανέμων είναι ξεχωριστή, καθώς κάθε μισή ώρα το διαπερνά ένα ορμητικό αλλά όμορφο αεράκι…!
Κάτι πιο… special? Για να απολαύσετε το θέαμα του Πετροδάσους στο έπακρο, επισκεφθείτε το κατά τη διάρκεια του “Torch Festival”, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 24 Ιουνίου κάθε σεληνιακού έτους (για τους Κινέζους). Όταν μέσα στην ατμόσφαιρα της γιορτής το δάσος ζωντανεύει, θα διαπιστώσετε γιατί οι ντόπιοι το αποκαλούν «Το Πρώτο Θαύμα Του Κόσμου»…!
6. Πίσω στην «Εποχή των Παγετώνων»…!
Παγετώνας Franz Josef,  Νέα Ζηλανδία.
franz-josef-glacier1
Κατά την επίσκεψή σας στον Παγετώνα Franz Josef της Νέας Ζηλανδίας, δείτε το απόκοσμο αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό θέαμα από δέντρα που έχουν πλούσια πράσινα φυλλώματα, μαζί με ατέλειωτες εκτάσεις πάγου…! Ο Franz Josef είναι ο ένας από τους δύο εναπομείναντες παγετώνες ανά τον κόσμο που… αργοσέρνονται ανάμεσα σε εύκρατα δάση. Αυτό το κομμάτι πάγου λοιπόν, που έχει μήκος περίπου 13 χιλιόμετρα, κινείται κατά τέσσερα μέτρα την ημέρα (εντυπωσιακό!) και μεγαλώνει κατά τρία περίπου μέτρα την ημέρα (ακόμα πιο εντυπωσιακό!).
Κάτι πιο… special? Αυτό το μεγαλοπρεπές περιβάλλον γύρω από τον παγετώνα είναι τρομερά προσβάσιμο, αφού μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε πολύ κοντινή απόσταση…! Μπορείτε να δείτε από κοντά τον παγετώνα με οργανωμένους περιπάτους επάνω του, ακόμα και να παρατηρήσετε τις ρωγμές του…!

7. Οφθαλμαπάτες… του λόφου…!
Magnetic Hill, Καναδάς.
magnet-hill
Αφού είδε το φως του ήλιου εξαιτίας μιας ομάδας δημοσιογράφων περισσότερο από 100 χρόνια πριν, ο μαγνητικός λόφος είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν του Καναδά. Αυτό που κάνει τους επισκέπτες να επιστρέφουν εκεί, είναι καθαρά και μόνο το μυστήριο και περίπλοκο φαινόμενο αυτού του λόφου. Για να έχετε μια εμπειρία για τι ακριβώς μιλάμε, πάρτε κάποιο αυτοκίνητο, πηγαίνετέ το στους πρόποδες, και βάλτε το στη νεκρά. Θα το δείτε να ανεβαίνει σιγά – σιγά προς την κορφή χωρίς κάποια εξωτερική δύναμη. Από αυτό το φαινόμενο πήρε το όνομά του και ο λόφος.
Κάτι πιο… special? Το όνομα αυτής της ατραξιόν μπορεί να… παραπλανήσει τα μάλα, διότι το αυτοκίνητο δεν ανεβαίνει εξαιτίας κάποιου μαγνητικού πεδίου, αλλά απλούστατα λαμβάνει χώρα μια οφθαλμαπάτη που κάνει το αυτοκίνητο να φαίνεται σα να ανεβαίνει…! Παρ’ όλα αυτά η όλη ίντριγκα που γεννά το μέρος αυτό, απλώς αυξάνεται…!

8. Προσέξτε!
Σπήλαια Carlsbad, Νέο Μεξικό.
Carlsbad-Caverns-New-Mexico
Περισσότερο από 250 εκατομμύρια χρόνια πριν, αυτά τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα βρίσκονταν κρυμμένα. Και τότε ο Θεός είπε: «Συναχθήτω το ύδωρ… και οφθήτω η ξηρά!», και αποκαλύφθηκαν τα Σπήλαια Carlsbad. Τα Σπήλαια Carlsbad αποτελούνται από περισσότερες από 300 σπηλιές με ασβεστόλιθους που βρέθηκαν σε ένα απολίθωμα υφάλου. Η έκταση αυτών των οικοδομημάτων είναι τέτοια που μόνο το 10% έχει εξερευνηθεί από τους ανθρώπους. Και αν νομίζετε ότι το μέγεθος και η έκταση είναι τα μόνα… δυνατά τους χαρτιά, περιμένετε μέχρι να δείτε τους εκπληκτικά ανεπτυγμένους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αν είστε φωτογράφος, αυτό το μέρος είναι ο απόλυτος παράδεισος για σας…! Οι μόνοι άνθρωποι που πιθανά το απολαμβάνουν περισσότερο από τους φωτογράφους είναι οι… νυχτεριδόφιλοι…!
Κάτι πιο… special? Το κύριο χαρακτηριστικό του Εθνικού Πάρκου των Σπηλαίων Carlsbad είναι το «μεγάλο δωμάτιο», όπου οι επισκέπτες πρέπει να κατέβουν σε βάθος περίπου 275 μέτρων για να νιώσουν την εμπειρία και την ομορφιά ενός πελώριου δωματίου με μήκος 549 μέτρα, πλάτος 76 μέτρα, και ασυνήθιστους σχηματισμούς…!
9. Κάτι πιο… “cool”!
B-15, Ανταρκτική.
B15ANTARTCICA
Το Β-15 μπήκε στη λίστα λόγω… του μεγέθους του! Μέχρι πολύ πρόσφατα είχε καταγραφεί ως το μεγαλύτερο παγόβουνο αφού η έκτασή του έφτανε τα 11.000 τ.μ. (μεγαλύτερη κι από την έκταση της Χαβάης)…! Όμως το 2002 διαχωρίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Β-15Α , το οποίο είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που επιπλέει ελεύθερα παγκοσμίως. Στην περίπτωση αυτών των παγόβουνων το μέγεθος μετρά, γιατί ήταν τέτοιες οι συνέπειες από το διαχωρισμό  του Β-15 που αρκετοί πιγκουίνοι πέθαναν καθώς δεν είχαν πλέον πρόσβαση στη θάλασσα.
Κάτι πιο… special? Αυτό που κάνει το B-15… ιδιαίτερο, είναι η σημασία του για την οικολογία της Ανταρκτικής. Μερικές από τις συνέπειες του διαχωρισμού του είναι τρομερά δυσμενείς, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι βασιλικοί πιγκουίνοι, οι φώκιες Γουέντελ και τα θαλασσοπούλια Skuas. Οι επιστήμονες παρακολουθούν πολύ στενά τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω στο Β- 15Α.
10. Το Δώρο Της Φύσης…!
Fairy Chimneys,  Τουρκία.
fairy-chimneys
Ποιός είπε ότι η διάβρωση είναι κακό πράγμα; Υπάρχουν στιγμές που αυτές οι… άχαρες φυσικές διαδικασίες βοηθούν στη δημιουργία υπέροχων οικοδομημάτων, και οι “Fairy Chimneys” στην Τουρκία είναι η ζωντανή απόδειξη. Βράχοι κωνικού σχήματος,  αποτελούνται από… «καπελλάκια» σκληρών βράχων που «ξεκουράζονται» πάνω σε πιο μαλακούς βράχους. Οι “Fairy Chimneys” σχηματίζονται εκεί όπου αρχικά παχιά στρώματα ενοποιημένης ηφαιστειακής στάχτης ήταν καλυμμένα μ’ ένα λεπτό στρώμα βασάλτη, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση. Η διάβρωση, με το νερό να τρέχει πάνω από αυτόν το μοναδικό συνδυασμό, έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα φαλλικά σύμβολα, που προκαλούν δέος.
Κάτι πιο special? Ένα ειδικό χαρακτηριστικό αυτών των «καμινάδων» είναι ότι πολλές από αυτές έχουν μετατραπεί σε τόπους διαμονής, ακόμα και σε πανδοχεία…!
11. O Λοφίσκος του Γίγαντα
Silbury Hill, Αγγλία.
silbury-hill-750
Ο λοφίσκος του Silbury κοντά στο Avebury του Wiltshire, είναι ο μεγαλύτερος που έχει φτιάξει ποτέ άνθρωπος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για τους λίγους που δεν ξέρουν μπορεί να είναι μόνο ένας γιγάντιος λοφίσκος, αλλά αυτό που τον φέρνει στη λίστα μας είναι η χρονολογία κατά την οποία χτίστηκε, και το αίνιγμα που κρύβει. Ο λοφίσκος του Silbury λοιπόν χτίστηκε στη Νεολιθική εποχή, περίπου 4400 χρόνια πριν. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο λοφίσκος χτίστηκε σε μια εποχή  που ούτε καν το μέταλλο δεν είχε εισαχθεί στον πολιτισμό, τον κάνει μέγα οικοδόμημα. Η βάση του είναι κυρίως η κιμωλία, και χρειάστηκαν περίπου 4 εκατομμύρια εργατώρες για να ολοκληρωθεί. Έχει 30 μέτρα ύψος και 160 μέτρα πλάτος.
Κάτι πιο special? Αυτό που έλκει τους τουρίστες στο συγκεκριμένο αξιοθέατο, είναι το μυστήριο που κρύβει αυτό το οικοδόμημα που κόβει την ανάσα. Έχουν δημιουργηθεί  πολλοί θρύλοι που αφορούν το σκοπό και το περιεχόμενο αυτού του αρχαίου λοφίσκου, εκ των οποίων ένας περιγράφει τον τρόπο που ο Διάβολος έριξε λίπασμα για να τον φτιάξει, ενώ κάποιος άλλος λέει ότι είναι ο τάφος του βασιλιά Σιλ και του αλόγου του.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να… χαθείτε μέσα στη μαγεία, ξέρετε που να πάτε…!   

 πηγη: santosight

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More