Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οι πρωτοι Ευρωπαιοι ηταν ανθρωποφαγοι!

Τα στοιχεία που βρέθηκαν σε ανασκαφή στη βόρεια Ισπανία, στην περιοχή Αταπουέρκα, αποκάλυψαν πως οι "παππούδες" των σύγχρονων Ευρωπαίων έτρωγαν ανθρώπους!! Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων, έρευνες έδειξαν πως η ανθρωποφαγία δεν αποτελούσε τμήμα κάποιου τελετουργικού, αλλά γινόταν από την ανάγκη της επιβίωσης! Έτρωγαν κυρίως τα πτώματα των εχθρών μετά τις μάχες, ενώ προτιμούσαν τα μικρά παιδιά και τους εφήβους!

"Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κανιβαλισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και η παλαιότερη.", υποστηρίζει ο Χοσέ ντε Κάστρο, ένας από τους επικεφαλής των ερευνών.

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1978 αλλά ήταν το 1992 που βρέθηκε ένας ολόκληρος σκελετός, και απομεινάρια ηλικίας 800.000 ετών- τα οποία θεωρήθηκαν πως ανήκουν στους πρώτους ανθρώπους που κατοίκησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο .

Homo Antecessor: ευρωπαίος και ανθρωποφάγος!


Πρόκειται για τον Homo Antecessor ("πρωτοπόρος"), του οποίου τα οστά είχαν βρεθεί το 1997. Το είδος αυτό έζησε πριν το Νεάντερταλ και το Homo Sapiens.

Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν πως έφτασε στις σπηλιές της Αταπουέρκα πριν από 800.000 χρόνια , ξεκινώντας από την Αφρική και διασχίζοντας τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία.

Μια ανακάλυψη στην ίδια περιοχή, όμως, ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.Ένα  σπάνιο εύρημα ανθρώπινου οστού κάτω σιαγόνας που βρέθηκε σε σπηλιά στην Αταπουέρκα, αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη πως η Ευρώπη είχε κατοικηθέι πολύ νωρίτερα. Η ηλικία του ευρύματος  προσδιορίστηκε στα 1,3 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 500.000 χρόνια νωρίτερα από τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ο δρ. Κάρμπονελ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας που εντόπισε το οστό, είχε θεωρήσει πολύ σημαντική την ανακάλυψη , αφού όπως είχε πει "Τα ανθρωποειδή που κινήθηκαν από την Αφρική και εγκαταστάθηκαν στον Καύκασο, εξελίχθηκαν τελικά στον Homo Antecessor που αργότερα κατοίκησε στην Ευρώπη αλλά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια χρόνια".

Και μπορεί η επιστημονική κοινότητα να μην έχει ακόμη συμφωνήσει ως προς την περίοδο που οι πρώτοι άνθρωποι μετακινήθηκαν από την Αφρική στην Ευρώπη, όμως  η ανθρωποφαγική συνήθεια των πρώτων Ευρωπαίων - έστω για να ικανοποιήσουν την πείνα τους- δεν αμφισβητείται από κανεναν!

Από τότε, άλλαξαν πολλά. Η ανθρωποφαγία με την κυριολεκτική της σημασία - ευτυχώς- δεν υπάρχει, πολύ φοβόμαστε όμως πως παρέμεινε στα γονίδια, αφού "ζει και βασιλεύει",  με την μεταφορική της ένοια!



πηγή: exothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More