Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι γυναικες επικοινωνουν καλυτερα απο τους ανδρες και μαλιστα μιλουν λιγοτερο

Οι γυναίκες επικοινωνούν καλύτερα από τους άνδρες και μάλιστα μιλούν λιγότερο, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.

Οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερο τον λόγο καθημερινά, αλλά τον χειρίζονται χειρότερα σε κοινωνικές περιστάσεις, χρησιμοποιούν επανειλημμένως τις ίδιες λέξεις και κάνουν μη πειστικές φιλοφρονήσεις, ανακοίνωσαν βρετανοί ερευνητές που μελέτησαν τον τρόπο επικοινωνίας ανδρών και γυναικών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι όταν η συζήτηση επικεντρωνόταν σε σοβαρά θέματα, όπως η τρέχουσα πολιτική κατάσταση, οι άνδρες και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν παρεμφερώς το λόγο, αλλά διέφεραν κατά πολύ όταν καλούνταν να σχολιάσουν κοινωνικά θέματα.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας Sheilas' Wheels, είχαν καλύτερα επικοινωνιακά χαρίσματα και χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποικιλία λέξεων σε κοινωνικές περιστάσεις, ενώ οι άνδρες δυσκολεύονταν στο χερισμό της γλώσσας.

"Είναι οι άνδρες που πιθανότερα θα μιλήσουν μόνο και μόνο για να μιλήσουν όταν συμμετέχουν σε συζητήσεις κοινωνικού τύπου, ανακυκλώνοντας τις λέξεις τους με τελετουργικό και περιττό λεξιλόγιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει νέες πληροφορίες", είπε ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Τζόφρι Μπίτι.

Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε μαγνητόφωνα σε διάρκεια μίας εβδομάδας για να απομαγνητοφωνήσει στη συνέχεια 50 συνομιλίες, μεταξύ ανδρών και γυναικών, που ήταν χωρισμένες σε σοβαρές και κοινωνικού τύπου συζητήσεις.

Η κάθε συνομιλία δόθηκε σε πέντε εθελοντές, που διάβαζαν πέντε διαφορετικές εκδοχές έχοντας αφαιρέσει την πέμπτη λέξη και στη συνέχεια κλήθηκαν να μαντέψουν την λέξη που έλειπε.

Οι άνδρες χρησιμοποιούσαν μερικές απλές λέξεις στις κοινωνικές περιστάσεις και το περιορισμένο λεξιλόγιό τους φαινόταν εντονότερα όταν έκαναν φιλοφρονήσεις, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα έδειξε ότι οι φιλοφρονήσεις από άνδρες ήταν κατά 90% προβλέψιμες- συχνά περιείχαν τις λέξεις "εσύ", "πράγματι" και "ωραία"- ενώ οι γυναίκες είχαν περισσότερες λεπτομέρειες στις φιλοφρονήσεις τους, καθιστώντας τις λιγότερο προβλέψιμες και πιο αυθεντικές.

Η ομάδα του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ συνέβαλε στο να απομυθοποιήσει την επικρατούσα άποψη που θέλει τις γυναίκες να φλυαρούν: αντίθετα διαπίστωσε ότι οι άνδρες έχουν αυτή την τάση.

Μόνο δύο από τις 56 διαφορετικές μελέτες που ανέλυσαν την διαφορά στην επικοινωνία μεταξύ ανδρών και γυναικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις την ημέρα απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ οι 24 από τις έρευνες κατέληξαν ότι οι άνδρες χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις.

πηγη: typos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More