Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Αποκριατικες στολες: Μαθε τι κρυβουν για σενα!

Σε γενικές γραμμές θεωρούμε τις μάσκες και τα αποκριάτικα κουστούμια...ως αντικείμενα πίσω από τα οποία μπορούμε να κρύψουμε ή να μεταμφιέσουμε τον εαυτό μας. 
Ωστόσο, όταν διαλέγουμε τι θα ντυθούμε στις απόκριες, συνήθως αποκαλύπτουμε περισσότερα απ' όσα κρύβουμε. Αυτό τουλάχιστον... υποστηρίζουν οι ειδικοί στην ψυχολογία, οι οποίο εκτιμούν πως όταν διαλέγουμε το κουστούμι μας, διαλέγουμε μια φαντασίωση, η οποία μπορεί να φανερώσει πολλά για εμάς. «Επιστημονικά στοιχεία και προσωπικές μαρτυρίες υποστηρίζουν την άποψη ότι τα κουστούμια αποτελούν εκφράσεις του εαυτού μας», λέει ο δρ Μάικλ Μαντέλ, κλινικός ψυχολόγος στο Σαν Ντιέγκο.
«Οι μάσκες, όπως όλα τα μέσα ανωνυμίας, παρέχουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης - από τις φυσικές αναστολές, από την ρουτίνα της καθημερινότητας, από το συμβατικό και το πρέπον. Ταυτοχρόνως, μας δίνουν την ευκαιρία να "μπούμε" στο πετσί ενός ρόλου και να υποδυθούμε ένα φαντασιακό πρόσωπο, που ενδεχομένως θα θέλαμε και να είμαστε.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός κουστουμιού δεν είναι τυχαία και μπορεί να δείχνει περισσότερα απ' όσα θα ήθελε κανείς». Ασφαλώς την επιλογή μας επηρεάζουν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες - από το κόστος έως το τι είναι στην μόδα - αλλά πάντοτε βάζει το χεράκι του και το υποσυνείδητό μας, προσθέτει. Μαζί του συμφωνεί η ψυχολόγος Λόρι Πόλικ-Κίνλεν, από το Έντμοντον του Καναδά.
«Αν και τα κουστούμια επιλέγονται με κύριο, συνειδητό γνώμονα να προκαλέσουν το γέλιο, συνήθως φανερώνουν στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, αποκαλύπτουν τον αληθινό του εαυτό και δείχνουν τι του δίνει ψυχική ώθηση», λέει. «Μερικές φορές αποκαλύπτουν και κρυφές επιθυμίες, πολλές από τις οποίες ανάγονται στην παιδική ηλικία.
Ουσιαστικά το κοστούμι αντανακλά την ταυτότητα που μπορεί κανείς να εκφράσει όταν υποσυνείδητα αισθάνεται ότι είναι ασφαλές να λειτουργεί δίχως αναστολές». Τι σημαίνουν Τι αποκαλύπτετε λοιπόν όταν εμφανίζεστε στο πάρτι με αυτή τη μάσκα του Δράκουλα; Να τι μπορεί να σημαίνει το κάθε κουστούμι ή η μάσκα της επιλογής σας:
* Σέξι (λ.χ. «καυτή» επαγγελματίας, σύμβολο του σεξ). Τα σέξι κουστούμια μπορεί αν υποδηλώνουν ότι είστε σεξουαλικά απελευθερωμένοι ή καταπιεσμένοι. Με άλλα λόγια, είτε είστε η καταπιεσμένη γατούλα του σεξ που λαχταράει να εξωτερικευθεί είτε ήδη είστε έτοιμοι για όλα και θέλετε να το δείξετε κιόλας. Σε κάθε περίπτωση, σημαίνει επίσης ότι απολαμβάνετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής.
* Διάσημος (λ.χ. σταρ του Χόλιγουντ, πολιτικός). Παρακολουθείτε τις εξελίξεις, βρίσκεστε μέσα στη μόδα και θέλετε να δείξετε ότι ξέρετε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο - του Χόλιγουντ, της χώρας σας ή του πλανήτη, εξαρτάται από την επιλογή σας. Θέλετε επίσης να συσχετίσουν οι άλλοι με εσάς ορισμένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διασήμων (λ.χ. την δύναμη της επιρροής τους ή την ικανότητά τους να σκορπούν το γέλιο - και πάλι εξαρτάται από την επιλογή).
* Τρομακτικός (λ.χ. Δράκουλας, βαμπίρ). Τα τρομακτικά πλάσματα αποτελούν μεγάλη επιτυχία στις Απόκριες - και όσο πιο τρομακτικά είναι, τόσο το καλύτερο. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έχετε κι εσείς μερικές φοβίες. Όταν, όμως, μεταμφιέζεστε σε κάτι τρομακτικό, αποκτάτε ένα αίσθημα ελέγχου επί των φόβων σας.
* Δυνατός (λ.χ. Σούπερμαν, Σπάιντερμαν, ήρωες ταινιών δράσης, όργανα της τάξης, γενναίος πολεμιστής). Εάν έχετε την τάση να διαλέγετε κουστούμια ηρώων και υπερηρώων, μπορεί να διαθέτετε την παιδιάστικη, ενδόμυχη λαχτάρα να σώσετε τον κόσμο και την επιθυμία να πολεμήσετε το «κακό», έτσι όπως ορίζει ο καθένας μας ξεχωριστά το κακό. Σας αρέσει επίσης το συναίσθημα ότι είστε πανίσχυροι και ότι οι άλλοι σας θαυμάζουν και παραδέχονται την αξία σας. Με την επιλογή σας αυτή μπορεί επίσης να αποκαλύπτετε υποκείμενα αισθήματα ανασφάλειας και μη-βοήθειας στην καθημερινή σας ζωή.
* Αθώος (λ.χ. πριγκίπισες, νεράιδες, μωρά, Πήτερ Παν). Η αθωότητα που αποπνέουν μερικά κουστούμια μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία σας να γυρίσετε το ρολόι του χρόνου πίσω για να ξαναγίνετε νέοι ή για να ανακτήσετε την χαμένη ασφάλεια, την απλότητα και την αφέλεια της παιδικής ηλικίας. Όπως ισχύει και με τα κουστούμια των υπερηρώων, έτσι και αυτά της αθωότητας μπορεί να σημαίνουν πως εύχεστε να είχατε την μαγική ικανότητα να διώξετε το κακό από τον κόσμο.
* Διαβολικός (λ.χ. δολοφόνος, δήμιος, φημισμένοι «κακοί» της Ιστορίας). Όταν κάποιος επιλέγει ένα διαβολικό κουστούμι, αποκαλύπτει μια προσωπικότητα που την συναρπάζει η σκοτεινή πλευρά του εαυτού της και την οποία ενδεχομένως θα ήθελε να γνωρίσει καλύτερα. Υπάρχει επίσης περίπτωση να προσπαθεί (συνειδητά ή ασύνειδα) να αποξενώσει τους άλλους, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον δεν νιώθει και τόσο καλά όταν οι άλλοι τον πλησιάζουν πάρα πολύ.
* Ζωάκι (λ.χ. κουνέλι, άλογο, κουτάβι). Τα κουστούμια ζώων αντιπροσωπεύουν τα ένστικτα και τα χαρακτηριστικά του πλάσματος που διαλέγει κανείς. Αν λ.χ. διαλέξετε να ντυθείτε αρκούδα, θέλετε να δείξετε την δύναμη και τον κυριευτικό όγκο της. Αντίστοιχα, οι καμηλοπαρδάλες σημαίνουν γαλήνη και ηρεμία, τα κουνέλια ζεστασιά και φροντίδα, οι σκύλοι υποδηλώνουν πίστη, και τα λιοντάρια εκπέμπουν κυριαρχία και αυτοπεποίθηση. Οι γάτες, από την πλευρά τους, σημαίνουν ανεξαρτησία - άρα είτε δηλώνετε την δική σας είτε αυτή που θα θέλατε να έχετε. Δυο-δυο... Τι ισχύει, όμως, για όσους αρέσκονται να κάνουν κοινή εμφάνιση με τον/την σύντροφό τους, επιλέγοντας «δίδυμα» κουστούμια; Και αυτά μπορεί να αποκαλύψουν αρκετά πράγματα για την μεταξύ τους σχέση:
* Ταιριαστό ζευγάρι (λ.χ. γιατρός-νοσοκόμα, Ρωμαίος-Ιουλιέτα, Αντώνιος-Κλεοπάτρα). Θέλετε να δείξετε σε όλο τον κόσμο ότι είστε δεμένοι. Αυτού του είδους οι μεταμφιέσεις αποτελούν επίσης την προσωποποίηση του ρομαντισμού.
* Δύο υπερήρωες (λ.χ. Μπάτμαν-Κάτγουμαν). Είστε και οι δύο ισχυρές προσωπικότητες και μπορεί να βρίσκεστε σε συνεχή «πόλεμο εξουσίας».
* Δυνατός άντρας/αδύναμη γυναίκα (λ.χ. Ταρζάν-Τζέιν). Για μία νύχτα τουλάχιστον θέλετε να παίξετε τους παραδοσιακούς ρόλους που μας διδάξανε οι παλιότερες γενιές.
* Κυριαρχική γυναίκα/δούλος άντρας. Για ένα βράδυ τουλάχιστον θέλετε να... τσακίσετε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.
* Αστείοι χαρακτήρες από καρτούν. Ως ζευγάρι, έχετε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ και μια εξίσου καλά ανεπτυγμένη αίσθηση της ταυτότητάς σας, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και οι δύο μαζί

πηγη exothema 

1 σχόλια:

Καλά αυτό το είδος του blog με όμορφες εικόνες είναι πραγματικά αξίζει να ψάχνουν για, καλές φωτογραφίες για τους επισκέπτες και μια αξία για εσάς, όπως θα δείξει σίγουρα την ποιότητα. Είναι καλό να έχουμε αυτά τα είδη της μόδας γύρω για να κρατήσει τη ροή σταθερή. Κάνοντας αυτούς που πραγματικά μπορούν να κάνουν τα πράγματα στο μέλλον, καλή δουλειά!

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More