Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τα10 καλυτερα δωρεαν iPhone Games!

Η μεγάλη επιτυχία που έχει σημειώσει διεθνώς το iPhone οφείλεται φυσικά στην ενσωμάτωση της υπηρεσίας App Store, η οποία προσφέρει χιλιάδες εφαρμογές και παιχνίδια για download, καταβάλλοντας στην πλειονότητα των...
περιπτώσεων ένα εξευτελιστικά μικρό χρηματικό αντίτιμο. Είδαμε ήδη δέκα από τα καλύτερα εμπορικά παιχνίδια που είναι ανεβασμένα στην υπηρεσία, μερικά εκ των οποίων μάλιστα συναγωνίζονται σε επιδόσεις και εθισμό videogames φορητών παιχνιδομηχανών. Στο αφιέρωμα που ακολουθεί θα σας κάνουμε ακόμα δέκα προτάσεις οι οποίες διατίθενται εντελώς δωρεάν, είναι δηλαδή πλήρως λειτουργικές και δεν απαιτούν την καταβολή ούτε ενός cent. Μια σύντομη ενασχόληση με τους εν λόγω τίτλους πιστεύουμε ότι θα σας εκπλήξει ευχάριστα και σίγουρα θα εκτιμήσετε και σεις το γεγονός ότι προσφέρονται τσάμπα. Επίσης καλό θα ήταν να ελέγχετε καθημερινά το App Store για νέες κυκλοφορίες και ευκαιρίες, γιατί πολλοί developers αλλάζουν ανά περιόδους τις τιμές τους και πολύ συχνά χαρίζουν εφαρμογές και videogames για διαφημιστικούς λόγους. 



No 10: MazeFinger

Η πρώτη εντύπωση που αφήνει αισθητικά το MazeFinger είναι μάλλον η χείριστη δυνατή, αφού τα γραφικά ουσιαστικά απαρτίζονται από γραμμές, βασικά σχήματα και κάποια παρωχημένα εφέ. Ο απλός και ακριβής χειρισμός όμως, παράλληλα και με την μεγάλη δυσκολία και τον γρήγορο ρυθμό του παιχνιδιού, ανατρέπουν σύντομα τις αρνητικές εντυπώσεις. Αναλαμβάνουμε τον έλεγχο μιας σφαίρας ακουμπώντας την στην οθόνη αφής της συσκευής μας και ο απώτερος σκοπός είναι να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο τέλος της διαδρομής. Τα πρώτα επίπεδα έχουν σαν σκοπό περισσότερο να σας κάνουν να συνηθίσετε τον χειρισμό, όσο προχωράμε όμως τόσο και πιο δύσκολοι και δαιδαλώδεις γίνονται οι λαβύρινθοι ενώ προστίθενται και εμπόδια που σας χαραμίζουν πολύτιμο χρόνο. Κάθε πίστα δε διαρκεί περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα, αλλά τα χρονικά περιθώρια που σας δίνει το παιχνίδι είναι πολύ πιεστικά οπότε δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Το Challenge Mode σας δίνει την ευκαιρία να αναμετρηθείτε και με τους φίλους σας, με νικητή να αναδεικνύεται αυτός που θα πετύχει καλύτερο χρόνο παίζοντας συνεχόμενα 10 mazes. Συνοψίζοντας, για μικρές δόσεις gaming το MazeFinger τα καταφέρνει περίφημα και κρατά το ενδιαφέρον τον παικτών με τις προκλήσεις που θέτει.



No 9: StarDunk

Από τα αρκετά hoop shoot παιχνίδια που κυκλοφορούν σωρηδόν στο App Store, πιστεύουμε ότι το StarDunk δικαιωματικά αξίζει την πρωτιά. Κάθε session σας δίνει δυο λεπτά για να βάλετε όσο το δυνατόν περισσότερα καλάθια χρησιμοποιώντας την touch screen για να σημαδέψετε. Με κάθε επιτυχημένη βολή, προστίθενται πόντοι στο σκορ σας ανάλογοι με την απόσταση του σουτ από την μπασκέτα. Αν μάλιστα η μπάλα μπει στο καλάθι χωρίς να χτυπήσει στεφάνι ή ταμπλό, οι πόντοι πολλαπλασιάζονται με τον αντίστοιχο multiplier. Αυτό που διαφοροποιεί το StarDunk από τους παρεμφερείς τίτλους, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από είκοσι διαφορετικές μπάλες με ξεχωριστές παραμέτρους (όπως μέγεθος, βάρος και υλικό) που ξεκλειδώνουν σταδιακά με την χρήση των StarDunk Points (που σας χαρίζει μετά από κάθε παρτίδα το παιχνίδι). Επίσης για να ενισχυθεί η arcade αίσθηση, υπάρχουν και τα προσφιλή power-ups που μεταξύ άλλων μεγαλώνουν την διάμετρο της στεφάνης ή αυξάνουν το multiplier για κάθε σουτ. Αν και το StarDunk δεν απαιτεί να είστε συνδεδεμένος στο Internet για να παίξετε, καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε τις online δυνατότητες του τίτλου, αφού με αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώνετε πιο γρήγορα καινούργιες μπάλες και κερδίζετε achievements στο Game Center. Και φυσικά υπάρχει και το online leaderboard για να έχετε μια ιδέα πόσο εύστοχος και πόσο καλά τα πάτε ανά τον κόσμο.


No 8: iJewels

Το Bejeweled 2 είναι από τα πιο δημοφιλή puzzle games της PopCap και η έκδοση για το iPhone δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική μοίρα. Μάλιστα η τιμή του έπεσε κάτω από ένα ευρώ αλλά και πάλι ποιος ο λόγος να μην προτιμήσετε το iJewels που μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν; Μάλιστα, εκτός από τα κλασσικά Normal, Timed και Infinite που κάνουν την εμφάνιση τους και στο Bejeweled, εδώ θα βρούμε και το Quick mode: έχετε μόλις 75 δευτερόλεπτα για να κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ. Το iJewels κατά τα άλλα είναι ένα κλασσικό match 3 puzzle, με τέλεια απόκριση στο χειρισμό ελέω touch screen και μινιμαλιστικά γραφικά που δεν αποσπούν παράλληλα και την προσοχή σας. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το Bejeweled 2 και δεν υπάρχει κανένας λόγος να απουσιάζει από την συλλογή οποιουδήποτε.



No 7: Wordlands


Συνεχίζουμε την λίστα μας με έναν ακόμα casual τίτλο που μάλλον θα εκτιμηθεί από την πλειονότητα των λιγότερο «παιχνιδιάρικων» χρηστών του smartphone της Apple. Το Wordlands είναι ένα εκπαιδευτικό game που θα φρεσκάρει τα αγγλικά σας. Διαθέτοντας έναν πίνακα 4x4 με γράμματα της αλφαβήτου, πρέπει να φτιάξουμε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις που χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρία γράμματα. Ο περιορισμός που θέτει το παιχνίδι δεν μας αφήνει να διαλέξουμε γράμματα που δεν είναι γειτονικά με το αμέσως προηγούμενο γράμμα που χρησιμοποιήσαμε, επομένως καταλαβαίνουμε ότι το εγχείρημα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αρχικά. Το Wordlands είναι απίστευτα εθιστικό και προσφέρει μεγάλο επίπεδο πρόκλησης, χαρίζοντας αρκετές ποιοτικές ώρες σε όσους το δώσουν μια ευκαιρία.



No 6: Drop Ship

Άλλος ένα εμπορικός τίτλος που προς μεγάλη μας ικανοποίηση τον τελευταίο καιρό διατίθεται δωρεάν. Το Drop Ship είναι ένα shooter της παλαιάς σχολής με εντυπωσιακά vector γραφικά (για τα δεδομένα του format). Το gameplay θυμίζει πολύ το κλασσικό Defender, με την διαφορά ότι έχει μεταφερθεί στις τρείς διαστάσεις. Στα ενδότερα κάθε επιπέδου βρίσκεται ένα πακέτο με προμήθειες, το οποίο πρέπει να ανακτηθεί από το σκάφος που χειριζόμαστε. Στο ενδιάμεσο αναχαιτίζουμε τα εχθρικά σκάφη και διασώζουμε μέλη του πληρώματος μας που βρίσκονται διάσπαρτα στην πίστα. Τα πρώτα levels που έχουν τον ρόλο του tutorial και είναι εύκολα, τα διαδέχονται δαιδαλώδεις διαδρομές και περισσότεροι εχθροί που θα σας δυσκολέψουν αρκετά. Το Drop Ship είναι εξαιρετικός τίτλος που προσφέρει σύντομες δόσεις δράσης, ενώ ο dual stick-like χειρισμός δουλεύει εξαιρετικά μετά την σχετική εξοικείωση.




No 5: High Noon


Με την άγρια Δύση και τις αιματηρές μονομαχίες με φόντο το Ελ Πάσο ασχολείται το High Noon, το διαδικτυακό αυτό shooter που απέκτησε γρήγορα και όχι άδικα, πολυάριθμούς φανατικούς οπαδούς. Μέσω ενός άμεσου και απροβλημάτιστου εργαλείου matchmaking, το παιχνίδι αμέσως βρίσκει κάποιον άλλον συνδεδεμένο χρήστη και μας θέτει αντιμέτωπους σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Η κίνηση του χαρακτήρα πραγματοποιείται αυτόματα, έτσι ο χειρισμός που λειτουργεί με την χρήση του γυροσκοπίου και των accelerators του iPhone, περιορίζεται στο σημάδι. Η ιδιαίτερη αυτή υλοποίηση στον χειρισμό δίνει άλλον αέρα στο είδος, κάνοντας πιο διασκεδαστικό το gameplay και συνάμα εξομοιώνει άμεσα τις κινήσεις μας. Οι online δυνατότητες του παιχνιδιού είναι αξιοσημείωτες καθώς πέρα από το matchmaking tool που προαναφέραμε, υποστηρίζεται η αποστολή μηνυμάτων μέσω των παικτών και η διατήρηση friend list. Ο τίτλος διαθέτει και αρκετό βάθος μάλιστα, αφού με κάθε επιτυχημένη έκβαση μάχης κερδίζετε χρυσό και εμπειρία που ξεκλειδώνουν power-ups, ρουχισμό και πιο αποτελεσματικά όπλα. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να καταλογίσουμε σαν αρνητικό στο High Noon, είναι το γεγονός δεν υπάρχει καθόλου offline mode, δυνατότητα που ελπίζουμε ότι θα προσθέσουν κάποια στιγμή οι developers.



No 4: Run Like Hell!


Η μεταφορά του flash game Canabalt στο iPhone και η μεγάλη εμπορική του επιτυχία, είχε σαν αποτέλεσμα την κυκλοφορία δεκάδων runner τίτλων. Από το σωρό αυτών, ξεχωρίσαμε το Run Like Hell! που συν τοις άλλοις είναι και τσάμπα. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα runner games είναι απλουστευμένα 2D platforms με αυτόματο scrolling μιας κατεύθυνσης (κοινώς, κινούμαστε μόνο προς τα εμπρός). Το Run Like Hell! λοιπόν προσφέρει επτά διαφορετικά environment για να τρέξετε ενώ είναι από τα ελάχιστα runner που έχει και story mode. Αν και το παιχνίδι δεν έχει περιορισμούς, για να ξεκλειδώσετε το story mode και όλες τις περιοχές θα πρέπει πραγματικά να… κάψετε σόλες. Εναλλακτικά μπορείτε να πληρώσετε 79 cents του ευρώ και αυτομάτως να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του τίτλου άμεσα. Πρόκειται για μια απολύτως θεμιτή τακτική από μέρος των δημιουργών και σίγουρα η ποιότητα του Run Like Hell! δικαιολογεί το χαμηλό αντίτιμο που ζητά. Ακόμα όμως και για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές στενότητες το παιχνίδι παραμένει fully playable, επομένως το τοποθετούμε και αυτό στην κατηγορία των free applications. 



No 3: Gun Bros

Είναι μάλλον δόκιμο να ισχυριστούμε ότι τα dual stick shooters αποτελούν το πιο εδραιωμένο genre στο iPhone και όχι άδικα, αφού το format λειτουργεί υποδειγματικά με χρήση της touch screen. Το Gun Bros μαζί με το iDracula αποτελούν τους πιο αντιπροσωπευτικούς τίτλους του είδους, με το πρώτο να προτείνεται ανεπιφύλακτα καθώς προσφέρει περισσότερα και μάλιστα διατίθεται εντελώς δωρεάν. Καταρχάς το Gun Bros έχει πλήρως τρισδιάστατα γραφικά φουτουριστικού ύφους, δυνατότητες για online co-op, leveling, καθώς και αναβαθμίσεις εξοπλισμού και όπλων με χρήση in-game (ή όχι) χρημάτων. Οι πίστες του παιχνιδιού εξελίσσονται με την διαδοχή επιδρομών (waves) αυξανόμενης δυσκολίας, και όσο προχωράτε όλο και πιο πολυπληθείς γίνονται οι ορδές εχθρών, που κυριολεκτικά κατακλύζουν την μικρή  οθόνη του iPhone. Όπως προαναφέραμε, το co-op είναι το δυνατό σημείο του Gun Bros, με τον δεύτερο παίκτη να ελέγχεται από τη CPU στο single play. Μετά από κάθε session, ανάλογα με την επίδοση μας κερδίζουμε αντίστοιχη ποσότητα χρυσού, που μπορούμε να ξοδέψουμε για την απόκτηση των αποτελεσματικών upgrades (θωράκιση, οπλισμός, κ.α.). Η φρενήρης δράση του πιστεύουμε ότι θα κερδίσει τους πάντες, επομένως η απόκτηση του Gun Bros είναι επιτακτική.



No 2: Undercroft

Όσοι μεγάλωσαν με τα RPG της παλιάς σχολής και ιδιαίτερα με παιχνίδια όπως τα Dungeon Master,Might & Magic και Eye of the Beholder θα ενθουσιαστούν με το Undercroft και θα αναπολήσουν την χρυσή εποχή του είδους. Το Undercroft πραγματικά έχει βρει την χρυσή τομή, κατορθώνοντας να είναι προσιτό σε αρχάριους χρήστες χωρίς παράλληλα να στερείται βάθους. Όπως και στους προαναφερθέντες τίτλους, δημιουργούμε μια τετραμελή ομάδα, με κάθε μέλος της να ανήκει σε μία από τις πέντε διαθέσιμες κλάσεις (Warrior, Mage, Priest, Summoner, Assassin) και την καθεμία να διαθέτει την δική της λίστα από spells και δυνατότητες. Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν τα πράγματα οι developers, δεν κατακλύζουν με περιττά στατιστικά και αριθμούς τους παίκτες: ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κάθε χαρακτήρας διαθέτει μόλις τρία attributes (strength, dexterity καιstamina). Το leveling είναι εξίσου τυπικό και βασίζεται στην χρήση των skill points, παράλληλα όμως δεν αφήνει αδιάφορους και τους πιο «ψαγμένους». Ο κόσμος του είναι αρκετά μεγάλος και το campaign έχει ικανοποιητική διάρκεια, ενώ τα γραφικά αφήνουν μια ρετρό αίσθηση που παραπέμπει σε παιχνίδια της δεκαετίας του 90’ και θα κάνει τους βετεράνους να αναπολήσουν. Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία που πιστεύουμε ότι τελικώς θα κερδίσει και τους νεώτερους παίκτες που δεν είχαν την τύχη να ζήσουν από πρώτο χέρι τα διαμάντια της SSΙ και της 3DO Company.





No 1: Pocket Frogs

Στην κορυφή της λίστας μας βρίσκεται ένα casual τίτλος που αγγίζει δυσθεώρητα επίπεδα εθισμού. Χωρίς δόσεις υπερβολής, θα λέγαμε ότι γίνεται μια μίνι εμμονή. Αν και η εκτροφή βατράχων δεν ακούγεται ιδιαίτερα συναρπαστική, το Pocket Frogs για τον υποφαινόμενο αποτελεί το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι στο App store αυτήν την στιγμή. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, απλά ζευγαρώνουμε διαφορετικά είδη βατράχων ώστε να ανακαλύψουμε καινούργιους συνδυασμούς. Κάθε βάτραχος αποτελείται από ένα πρωτεύον και έναν δευτερεύον χρώμα: υπάρχουν 23 βασικά και 16 πρόσθετα χρώματα, το σύνολο δηλαδή 368 διαφορετικοί συνδυασμοί για κάθε είδος. Σταδιακά (και μετά από πολλές, πολλές ώρες παιχνιδιού) ξεκλειδώνουμε 41 διαφορετικά είδη, με απλά μαθηματικά δηλαδή έχουμε τον εξωφρενικό αριθμό των 15.088 ξεχωριστών βατράχων.  Εκτός από το ζευγάρωμα, μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες δρόμου μεταξύ τους, να παίξουμε ένα απλό puzzle game ή να ταΐσουμε μύγες κάποιον από αυτούς στην λίμνη, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την ενηλικίωση και επομένως και την αναπαραγωγή του. Το Pocket Frogs είναι από τις περιπτώσεις που το άθροισμα των (όχι και τόσο σπουδαίων ομολογουμένως) επιμέρους στοιχείων ενός παιχνιδιού, δημιουργεί κάτι μαγικό και μεγαλειώδες. Το στυλ ίσως να φαίνεται λίγο παιδικό και να ξενίσει αρκετούς, οι υπόλοιποι όμως δε θα ξεκολλάνε με τίποτε…


πηγη eternity

















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More