Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μπορει ενας υπολογιστης να απαντησει ερωτησεις σε φυσικη γλωσσα;





Μπορεί να κατασκευαστεί ένα υπολογιστικό σύστημα, ικανό να ανταγωνισθεί την ανθρώπινη ικανότητα απόκρισης σε ερωτήσεις, όταν αυτές τίθενται σε φυσική γλώσσα (όχι σε κωδικοποιημένη γλώσσα υπολογιστών), με ταχύτητα, ακρίβεια και σιγουριά; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει ο Watson της ΙΒΜ συμμετέχοντας σε ένα διάσημο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων στις ΗΠΑ.

Ο Watson πήρε το όνομά του προς τιμήν του ιδρυτή της IBM, Thomas J. Watson. Κατασκευάστηκε από μια επιστημονική ομάδα του τομέα Έρευνας της IBM, σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Ο Watson συμμετέχει στο παιχνίδι Jeopardy με αντιπάλους δύο ανθρώπους-πρωταθλητές στο διάσημο τηλεπαιχνίδι.

Το τηλεπαιχνίδι Jeopardy αποτελεί επιπλέον πρόκληση, καθώς δίνονται στους διαγωνιζόμενους στοιχεία που προϋποθέτουν την κατανόηση και ανάλυση σχημάτων λόγου, όπως η ειρωνεία και τα λογοπαίγνια. Πρόκειται για στοιχεία του λόγου που συνήθως οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν, ενώ παραδοσιακά οι υπολογιστές αδυνατούν να αντιληφθούν. Επίσης, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία θεμάτων (λογοτεχνία, πολιτική, κινηματογράφο, επιστήμη, επικαιρότητα κ.λ.π.) και η νίκη προϋποθέτει γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται έναντι των Ken Jennings και Brad Rutter, των κορυφαίων έως τώρα παικτών του διαγωνισμού. Σε περίπτωση νίκης της IBM, η εταιρεία θα δωρίσει το σύνολο του επάθλου σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Οι επιστήμονες της IBM δημιούργησαν ένα προηγμένο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία POWER 7 της ΙΒΜ και είναι ικανό να διακρίνει μεταξύ των σχετικών και των μη σχετικών στοιχείων, να ερμηνεύει διττές εκφράσεις και να πραγματοποιεί υψηλή ανάλυση και συσχετισμό δεδομένων με στόχο την ορθότητα της απάντησης, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Για αυτό το σκοπό, ο Watson επεξεργάζεται και αναλύει τις πληροφορίες που περιέχονται στη μνήμη του, ο όγκος των οποίων ισοδυναμεί με ένα εκατομμύριο βιβλία.

Η σύγχρονη τεχνολογία, στην οποία βασίζεται ο Watson, μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς με ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, όπως π.χ. στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την πραγματοποίηση βελτιωμένων ιατρικών διαγνώσεων κ.ά.

Στο πρώτο χτεσινό επεισόδιο του Jeopardy το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Watson $5.000, Brad Rutter $5.000 και Ken Jennings $2.000.

To 1997 o υπολογιστής Deep Blue νίκησε τον καλύτερο σκακιστή στον κόσμο και άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τους υπολογιστές. Ο Γκάρι Κασπάροφ είχε χάσει από τον υπερυπολογιστή της ΙΒΜ, δίνοντας του την νίκη στη μάχη Ανθρώπου-Μηχανής.

Ο Κασπάροφ είχε κατηγορήσει τους προγραμματιστές του ηλεκτρονικού αντιπάλου του για αδικία. Υποστήριζε τότε ότι άλλαζαν τη μέθοδο του παιχνιδιού στον Deep Blue πριν από κάθε παρτίδα, κι έτσι ήταν βρισκόταν ενώπιον διαφορετικού παίκτη κάθε φορά.
Αργότερα, το 2003 ο Κασπάροφ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Deep Junior και αυτό το παιχνίδι Ανθρώπου Μηχανής έληξε ισόπαλο. Αυτό παιχνίδι είχε τότε πει, ήταν δίκαιο, είπε. Ήταν μάλιστα το πρώτο που αναγνωρίστηκε επισήμως από την Διεθνή Ομοσπονδία Σκάκι.

πηγή in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More