Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η φορμουλα της μυστικης συνταγης της Coca-Cola αποκαλυπτεται


Ατλάντα: Έπειτα από 125 χρόνια απόλυτης μυστικότητας, η συνταγή του δημοφιλέστερου αναψυκτικού στον κόσμο μπορεί και να βγήκε στη φόρα: αμερικανική ραδιοφωνική εκπομπή υποστηρίζει ότι βρήκε τη μυστική φόρμουλα σε χειρόγραφο σημείωμα που εμφανίστηκε πριν από 32 χρόνια σε τοπική αμερικανική εφημερίδα.
Οι παραγωγοί της εκπομπής This American Life ζήτησαν από ειδικούς και απλούς ανθρώπους να δοκιμάσουν το ποτό που αναπαρήγαγαν, και πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι η γεύση ήταν σχεδόν ίδια με της σημερινής Coca-Cola.
O ραδιοσταθμός διευκρίνισε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν διαφορές.
Η συνταγή για τη μυστική γεύση «Merchandise 7X» του αναψυκτικού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κόλιαντρο, μοσχοκάρυδο και αιθέρια έλαια λεμονιού και πορτοκαλιού, δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο της εκπομπής, ο οποίος όμως δεν είναι προσβάσιμος την Τρίτη.
Η φόρμουλα αναδημοσιεύεται πάντως από το περιοδικό «Time».
Η Coca-Cola Company αρνήθηκε ότι η συνταγή είναι αληθινή.
Σημειωματάριο
Οι υπεύθυνοι της ραδιοφωνικής εκπομπής έτυχε να διαβάσουν ένα άρθρο για την ιστορία του αναψυκτικού σε ένα παλιό φύλλο της ελάχιστα γνωστής εφημερίδας «Atlanta Journal-Constitution» (στην Ατλάντα έχει την έδρα της η Coca-Cola Company).
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1979 και, από ό,τι φαίνεται, δεν τράβηξε τότε την προσοχή που του άξιζε: Οι υπεύθυνοι του This American Life υποστηρίζουν ότι η φωτογραφία που συνόδευε το άρθρο ως εικονογράφηση δείχνει ένα αντίγραφο της πρωτότυπης συνταγής του Τζον Πέμπερτον.
Ο Πέμπερτον, φαρμακοποιός και βετεράνος του εμφυλίου που είχε εθιστεί στη μορφίνη, σκέφτηκε να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημά του με ένα αλκοολούχο ποτό που περιείχε κρασί από κόκα και χυμό από τον καρπό του φυτού κόλα.
Όταν η Ατλάντα επέβαλε ποτοαπαγόρευση το 1886, ο Πέμπερτον άλλαξε τη συνταγή του, ονόμασε το ποτό Coca-Cola και άρχισε να το διαθέτει μέσω φαρμακείων.
Η φόρμουλα αγοράστηκε το 1889 από τον Άσα Κάντλερ, που έγινε πρόεδρος της Coca-Cola Company και αντιλήφθηκε αμέσως ότι η συνταγή θα ήταν το μεγάλο εταιρικό μυστικό. Επέμεινε ότι κανείς δεν έπρεπε να αντιγράψει τη συνταγή σε χαρτί και αφαίρεσε μάλιστα όλες τις ετικέτες από τις φιάλες με τις πρώτες ύλες.
Φαίνεται όμως ότι ήταν ήδη αργά: ένας γνωστός του Πέμπερτον, και φίλος του δημοσιογράφου της «Atlanta Journal-Constitution», είχε αντιγράψει τη φόρμουλα σε ένα προσωπικό, δερματόδετο σημειωματάριο με συνταγές για φάρμακα και αλοιφές.
Σύμφωνα με τη ραδιοφωνική εκπομπή, το πολύτιμο σημειωματάριο ανήκει σήμερα στη χήρα του αρχικού ιδιοκτήτη στην Ατλάντα.
Τώρα βρίσκεται πλέον σε χρηματοκιβώτιο.

Πηγή: news.in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More