Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Gaming του χεριου µας

Πάρτε τοπαιχνίδι στα χέρια σας. Σε φορητές κονσόλες, κινητά τηλέφωνα και tablet PC η διασκέδαση παίζει ξανά κυρίαρχο ρόλο. Με βελτιωµένους επεξεργαστές και νέες δυνατότητες, οι συσκευές «του χεριού» φιλοδοξούν να επαναφέρουν το φορητό gaming στις ηµέρες δόξας που είχε γνωρίσει στο παρελθόν. 

Εντός του 2011 αναµένονται δύο σηµαντικές αφίξεις στο µέτωπο των φορητών παιχνιδοµηχανών, ενώ καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και στο µέτωπο των κινητών τηλεφώνων και των tablet PC. Τόσο η Nintendo όσο και η Sony ετοιµάζονται να ρίξουν νέες παιχνιδοµηχανές στην αγορά, ενώ οι µεγαλύτερες εταιρείες κινητών τηλεφώνων ποντάρουν µεγάλο µέρος των εσόδων τους στα κέρδη από παιχνίδια και ειδικές συσκευές. Η πρώτη ηµεροµηνία-σταθµός για το φορητό gaming στην Ελλάδα είναι η έλευση της νέας κονσόλας της Nintendo 3DS. Η µεγάλη καινοτοµία της συγκεκριµένης συσκευής είναι ότι µπορεί να αναπαράγει εικόνα σε τρεις διαστάσεις και από τις δύο οθόνες της. 

Παράλληλα, η κονσόλα έχει τρεις κάµερες – µία εσωτερική και δύο εξωτερικές – για να γίνεται η 3D απεικόνιση και να βγάζει 3D φωτογραφίες. Περιλαµβάνει ένα motion sensor, ένα gyro sensor και ένα slide pad που επιτρέπει τη ρύθµιση του βάθους του 3D ή την απενεργοποίησή του. 

Επιπλέον έχει δυνατότητα προβολής 3D ταινιών και για τον σκοπό αυτόν η Nintendo ανακοίνωσε ήδη συνεργασία µε τις εταιρείες Warner Bros, Disney και Pixar. Επίσης, έχει δυνατότητα ασύρµατης σύνδεσης µε άλλα 3DS για την ανταλλαγή δεδοµένων και σύνδεση σε δίκτυα WiFi. Τέλος, θα είναι πλήρως συµβατή µε τα παιχνίδια του Nintendo DS. 

Θέµα λίγων µηνών είναι η απάντηση της Sony, η οποία ανακοίνωσε ότι µέχρι το τέλος του έτους θα διατεθεί στην αγορά και οδιάδοχος του Playstation Portable µε την κωδική ονοµασία NGP. 

Το νέο σύστηµα συνδυάζει την gaming εµπειρία µε την κοινωνική δικτύωση. Θα είναι εξοπλισµένο µε τη δυνατότητασύνδεσης µέσω WiFi και 3G δικτύων και χάρη σε µια σειρά από εφαρµογές θα επιτρέπει στους χρήστες να παίξουν αλλά και να επικοινωνήσουν µέσω ∆ιαδικτύου. 

Παράλληλα, ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το NGP θα διαθέτει multi-touch οθόνη 5 ιντσών τεχνολογίας OLED. Επίσης, ο ισχυρός επεξεργαστής και ο επεξεργαστής γραφικών σε συνδυασµό µε την OLED απεικόνιση εξασφαλίζουν πλούσια και ολοζώντανα γραφικά. Το νέο σύστηµα ενσωµατώνει επιφάνεια αφής (pad) τεχνολογίας multi-touch στην πίσω πλευρά του, ενώ συνδυάζοντας και την εµπρόσθια οθόνη αφής επιτρέπει στους χρήστες την απευθείας αλληλεπίδραση µε τα παιχνίδια, µέσω τρισδιάστατων κινήσεων των δαχτύλων. Κληρονοµώντας τη βασική σχεδιαστική φιλοσοφία του PSP, το NGP υιοθετεί ωοειδείς σχεδιαστικές γραµµές. Επίσης θα είναι εξοπλισµένο µε δύο αναλογικούς µοχλούς, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει σε περισσότερα είδη παιχνιδιών να µεταφερθούν σε φορητή πλατφόρµα. 

Το χαρακτηριστικό όµως της κονσόλας που δείχνει ότι η ψυχαγωγία εν κινήσει περνά σε άλλη διάσταση είναι ότι κάθε παιχνίδι επιτρέπει στους χρήστες να µοιραστούν την εµπειρία διασκέδασης µε άλλους παίκτες. Θα µπορούν επίσης να κατεβάζουν περιεχόµενο από το PlayStation Network. Μια ακόµη καινοτοµία είναι η εφαρµογή Near, η οποία χρησιµοποιεί την τεχνολογία GPS επιτρέποντας στους κατόχους της κονσόλας να γνωρίζουν ποιοι φίλοι τους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τι παίζουν. 


πηγή: tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More