Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Hewlett-Packard: Στο «χορο» των υπολογιστων-ταμπλετων με το νεο TouchPad




Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία προσωπικών υπολογιστών, η αμερικανική Hewlett-Packard, μπαίνει κι αυτή στην όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά των υπολογιστών-ταμπλετών, καθώς παρουσίασε το νέο της προϊόν TouchPad.
Πρόκειται για ένα ακόμα μηχάνημα που «ρίχνει το γάντι» στο iPad της Apple, το οποίο έσυρε πρώτο τον «χορό» με μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο και ήδη έχει πουλήσει σχεδόν 15 εκατ. συσκευές μετά την κυκλοφορία του τον Απρίλιο του 2010.
Το Touchpad, που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2011 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (σε άγνωστη ακόμα τιμή), θα είναι το πρώτο από μια σειρά φορητών υπολογιστών που θα «τρέχουν» το νέο λειτουργικό σύστημα webOS, που εδώ και πέντε χρόνια αναπτύσσει η εταιρία Palm, την οποία η ΗΡ εξαγόρασε πέρυσι αντί 1,2 δισ. δολαρίων, ακριβώς για να μπορέσει να «βάλει πόδι» στην ανερχόμενη αγορά «έξυπνων» κινητών (smartphones) και ταμπλετών (tablets).
Το Touchpad, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, ζυγίζει περίπου 700 γραμμάρια και έχει οθόνη 9,7 ιντσών (24,6 εκατοστών), δηλαδή έχει όμοια χαρακτηριστικά με το iPad. Διαθέτει ένα γρήγορο διπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα (multi-tasking), ενώ -αντίθετα με το iPad- έχει βιντεοκάμερα και υποστηρίζει το λογισμικό Adobe Flash για online βίντεο. Όπως και το iPad, το Touchpad είναι κατάλληλο για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών, ενώ διαθέτει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi).
Πρόσφατα άλλες εταιρίες ανακοίνωσαν ότι έρχονται στην αγορά τα δικά τους tablet PCs, με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του PlayBook της RIM (Blackberry) και του Xoom (με λειτουργικό Android) της Motorola, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθεί από την Apple η κυκλοφορία της δεύτερης βελτιωμένης έκδοσης του iPad.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθοριστικός παράγων για την εμπορική επιτυχία ή όχι του νέου Touchpad θα είναι κατά πόσο το νέο λειτουργικό webOS θα διευκολύνει ή θα εμπνεύσει τους ανεξάρτητους προγραμματιστές να δημιουργήσουν μια πληθώρα εφαρμογών (apps) και για αυτό. Ήδη υπάρχουν περισσότερες από 300.000 εφαρμογές για τα προϊόντα της Apple (iPad, iPhones) και πάνω από 100.000 για τις συσκευές που «τρέχουν» το λειτουργικό Android της Google. Το Touchpad, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρειάζεται μια «βάση» τουλάχιστον 30.000 - 50.000 εφαρμογών για να είναι ανταγωνιστικό.
Παράλληλα, η ΗΡ σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει δύο νέα μοντέλα «έξυπνων» κινητών, το μικροσκοπικό Veer που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη (με μέγεθος πιστωτικής κάρτας, οθόνη 2,6 ιντσών και μνήμη 8 GB) και το μεγαλύτερο Pre 3 που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι (με οθόνη 3,6 ιντσών, συρόμενο πληκτρολόγιο και μνήμη 16 ή 32 GB). Και τα δύο τηλέφωνα θα «τρέχουν» το λειτουργικό webOS, όπως το Touchpad. Το ίδιο λειτουργικό σύστημα επίσης θα χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική εταιρία σε μια νέα σειρά τόσο επιτραπέζιων όσο και φορητών προσωπικών υπολογιστών της, παράλληλα με τα Windows, τα οποία δεν θα εγκαταλείψει.

πηγη: 24sports

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More